Carroussel Costa Brava de Palafrugell

Reconegut per la Generalitat de Catalunya com a element festiu tradicional d'interès nacional.

El Carroussel Costa Brava de Palafrugell és l'acte principal de les Festes de Primavera de Palafrugell, les quals es celebren des dels anys 60. Aquestes festes van sorgir de l'esforç col·lectiu del jovent de Palafrugell, el qual, tot burlant les autoritats de l'època, va poder celebrar una tradicional festa a la vila, la dels carnavals, malgrat la prohibició existent de celebrar-los un cop acabada la guerra civil. Actualment és la festa més participativa del municipi, doncs es calcula que unes 700 persones hi desfilen cada any, amb les seves espectaculars carrosses i les comparses amb indumentària molt elaborada i coreografies ben treballades.

S'estructura com una desfilada en la qual hi participen carrosses i comparses, algunes de les quals concursen per a l'obtenció de premis en metàl·lic que serviran per a cobrir les despeses ocasionades per la construcció de les carrosses i la confecció de les vestimentes.

Actualment les categories són:

Comparses no inèdites: Es tracta de comparses provinents d'altres poblacions de Catalunya que ja han estrenat les disfresses en alguna rua de carnaval.

Comparses inèdites: Les disfresses que porten no han estat estrenades anteriorment, sinó que a Palafrugell les vesteixen per primer cop.

Carrosses inèdites: Són les carrosses dels grups palafrugellencs que estrenen la carrossa en la qual han estat treballant els darrers mesos.

Carrosses no inèdites: Són carrosses que ja han desfilat en altres rues de carnaval i que provenen de colles carnavalesques d'altres poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Santa Margarida i els Monjos, Ripoll o Platja d'Aro.

Fora de concurs també desfilen les Carrosses d'animació, essent la més antiga la Tustarrada, que l'any 2019 va complir 69 anys, o la Colla Chearleaders que s'incorporà l'any 2000.

Un fet que cal destacar del Carroussel són l'espectacularitat de les carrosses, la construcció de les quals comença mesos abans de la desfilada. També la confecció de les disfresses s'encarrega a modistes professionals, alguns dels quals poden haver de confeccionar models per a més de 100 persones. Actualment, l'Ajuntament de Palafrugell ha cedit una nau industrial a l'Associació de Carrossaires de Palafrugell, on totes les colles construeixen en aquest espai la seva carrossa. El treball de construcció de la carrossa podria bé considerar-se un treball d'artesania doncs les tècniques i material que s'hi utilitzen són molt diversos amb acabats de molta qualitat. Tradicionalment, als grups de carrossaires en solien formar part persones provinents de diversos oficis que sempre podien aportar la seva expertesa en la construcció de les carrosses, com la fusteria, la pintura, l'electricitat, etc. Els materials més utilitzats per a la construcció són el ferro, la fusta, el poliuretà, la pintura i es procura reaprofitar el màxim de material. El finançament per a la construcció de les carrosses i la confecció de la indumentària prové principalment del patrocini de comerços i empreses de Palafrugell els quals fan aportacions a cada colla.

Desfila al carroussel!

Tenim obertes les inscripcions al Carroussel Costa Brava 2024


Artistes, fusters, pintors, conductors, coreògrafs, modistes, ballarins... Tots sou benvinguts. Passa un dia amb nosaltres que quedarà gravat al teu cor, diverteix-te fent carrossa o desfilant pels carrers de Palafrugell!.
FORMULARI D'INSCRIPCIÓ